אבק – האויב השקט של מערכת האוורור
בארצנו הקטנטונת, היפה ואם תרשו לי, החמה והמדברית, אם יש דבר אחד שיש בשפע – זה אבק. אבק לבן, אבק אפור, אבק צהוב, או בכל צבע אחר, הוא עדיין אבק, וככזה הוא מלכלך ולא בריא, כידוע, למערכת הנשימה שלנו. ומה זה קשור למחשבים, אתם בטח שואלים את עצמכם. אם-כן תנו לי לענות לכם בסיפור קצר:
לאחר לא מעט שנות ניסיון שצברתי בתחום המחשוב, אני חושב שהיום אני יכול לחלק לשלשה סוגים עיקריים את המחשבים המאובקים שאת דלתם פתחתי. מחשבים עם קשיי נשימה, מחשבים עם סוודר גולף ומחשבים במצב חנק. יש גם מחשבים מעושנים ומחשבים עם מכרסמים, אך זה סיפור לפעם אחרת.
נתחיל עם הסוג הראשון – קשיי נשימה – אלה מחשבים עם מע' אוורור במצוקה. כלומר מעט מדי אוויר נע לתוך ומתוך המארז. תופעות הלוואי הן מאווררים במאמץ מוגבר לקרר וטמפ' עבודה גבולית;
הסוג השני – סוודר גולף – אלה מחשבים שנמצאים בשלב אסמתי. כלומר כמעט ואין זרימת אוויר פנימה אל המארז. עקב כך אוויר חם אינו יוצא החוצה והמערכת עובדת בדרגת חום גבוהה שמסכנת את יציבות המערכת ועלולה לגרום לנזק לחומרה בטווח הארוך. המאווררים על המעבד ולוח האם עובדים בסל"ד גבוה ללא הועיל. בחרתי לשלב זה את שמו מכיוון שבשלב הזה, מכסה שכבה די עבה של אבק צמרי את דפנות המארז ואת המאווררים הפנימיים;
סוג שלישי – מצב חנק – אלה מחשבים שנמצאים על סף קריסה. כלומר כמעט ואין זרימת אוויר אל ומתוך המארז, וגרוע יותר, אין מעבר של אוויר דרך צלעות הקירור של המעבד הראשי, דבר שגורם לו להגיע לטמפ' של מעל ל 70 מע'. בשלב זה ודאי תחוו נפילות תכופות של מע' ההפעלה, כיבוי פתאומי של המחשב, צפצופים משונים שעולים מתוך המארז, ועוד שלל תופעות לוואי נוספות. המאווררים עובדים כל כך מהר שזה נשמע כאילו המחשב עומד להמריא, וסביר להניח שאם המצב הזה מתמשך זמן ארוך, נזק כלשהו כבר נגרם לחומרה, לרוב למעגל הראשי או למעבד.
מהסיפור הזה אתם עכשיו אולי מבינים את הקשר בין מע' הנשימה שלנו, למע' האוורור של המחשב. אנו זקוקים לאוויר, כדי לקבל חמצן, והמחשב זקוק לאוויר כדי להתקרר. אז תכלס, איך המידע הזה יכול לעזור לכם לשמור על המחשב שלכם? אז הנה כמה עצות:
1. השתדלו למקם את המחשב במקום מאוורר, באופן כזה שפתחי האוורור בצידיו ובחלקו האחורי לא יהיו חסומים ע"י דופן של ארונית או גב השולחן.
2. דאגו לניקוי תקופתי של האזור שמסביב למחשב. כך תפחת כמות האבק שתיכנס אל תוך המארז עצמו ותצטבר בתוכו.
3. אחד לכמה חדשים בהתאם לצורך, מומלץ לבצע ניקוי כללי ובדיקה של מע' האוורור החיצונית והפנימית ולהחליף מאווררים עייפים בחדשים לפי הצורך. ניתן להיעזר בשואב אבק ומברשת עדינה. פעולה זו חייבת להיעשות בעדינות וכאשר המחשב מנותק מהחשמל. למי מכם שלא רוצה להסתכן בגרימת נזק, כדאי להיעזר במישהו שמבין או בטכנאי מחשבים.
שלוש עצות אלו יעזרו לכם ולמחשבכם לנשום אוויר נקי ולהרגיש טוב לאורך זמן.